Cursus programma Aanmelden Dans opleidingen Dans uitvoerend Activiteiten Cultuur educatie

bewust_haarlem
Nikja Jankovic


Nika Jankovic


Docent modern / modern jazz


Ik was 3 jaar oud was toen ik begon met dans. Mijn oma nam me mee naar een balletles en ik ben nooit echt weggegaan. Na de middelbare school verhuisde ik naar de hoofdstad van Kroatiƫ waar ik in het jeugdensemble van de Zagreb Dance Company belandde. Een jaar in Zagreb maakte het duidelijk dat er meer te leren valt. Om geaccepteerd te worden in de Theaterschool in Amsterdam, betekende het ver van huis gaan. Maar het was het waard.

4 jaar studeren resulteerde in een specialisatie als uitvoerend danser, pedagoog en maker, maar ook in het werken met enkele van de meest prominente mensen in de Nederlandse danswereld. Als dans je werk is, verlaat het je nooit echt. Ik denk voortdurend aan wat ik aan het doen ben, hoe ik loop, sta enzovoort. Een deel van de voorbereiding op lessen, repetities en uitvoeringen is onbewust en alomtegenwoordig. Ik kan op straat lopen en beseffen hoe een beweging, die ik al lang in mijn hoofd had, werkt, zonder deze zelfs te doen. Het gaat altijd door in je achterhoofd, 24/7.

In mijn lessen probeer ik ook deze toestand aan de studenten te brengen, een punt te maken van het belang van aanwezigheid in het lichaam. Je moet in staat zijn om verbinding te maken met een andere, innerlijke wereld, zodat je bewegingen op een eerlijk en expressief manier kunnen worden uitgevoerd, daarvoor hebben we onze focus nodig en helderheid.

De manier waarop ik dans en les geef is praktisch en slim, ik betrek graag de kennis van de biomechanica bij de lessen. Men moet kunnen begrijpen hoe een beweging werkt om er op een veilige manier het meeste uit te halen. Esthetica speelt niet de grootste rol in mijn werk, het ervaren van een verschuiving van ruimte, tijd en energie is wat ik graag zie wanneer ik kijk naar de dansers in mijn les.


Terug

  • facebook-icon linkedin-icon


Agenda


Nieuws


engelse vlag English