Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium

Didy Veldman
Didy Veltman docent klassiek ballet


Docent choreografie


De Nederlandse choreograaf Didy Veldman is opgeleid in verschillende technieken aan de Scapino Academie in Amsterdam. Na haar opleiding ging ze dansen bij Scapino Ballet, Ballet du Grand Theatre de Geneve en Britain's Rambert Dance Company. Ze werkte met internationale choreografen zoals Jiri Kylian, Mats Ek, Ohad Naharin, Christopher Bruce en vele anderen. Ze begon met choreograferen in 1987 en creëerde werk voor de repertoires van alle drie de bedrijven, evenals onafhankelijk.

In 1992 begon Didy haar eigen kleine dansgezelschap genaamd 'Alias' met Guilherme Botelho. Het eerste werk En Manqé werd met veel succes uitgevoerd in Londen, Glasgow, Zürich en Lausanne. De productie won ook twee belangrijke choreografische onderscheidingen: de Dance Exchange International 1993 en de Prix Romand des Spectacle Independent 1994. Didy verliet Alias na een uitnodiging van Christopher Bruce om zich in 1994 bij Rambert Dance Company aan te sluiten.

Terwijl zij danseres bij Rambert Dance Company was, creëerde Didy drie werken voor het repertoire. Ze ontving een subsidie ​van de Choo-San Goh & Robert Magee Foundation voor haar derde productie met Rambert, 7 DS genaamd, deze productie won ook de Lindbury Prize voor Stage Design.

Haar eerste verhaal over het volledige werk dat Carmen maakte voor Northern Ballet Theatre ging in première in het Leeds Grand Theatre op 22 februari 1999 en is vervolgens op tournee geweest door Groot-Brittannië. Het beleefde zijn Londense première in maart 2000 met mooie kritieken en werd opnieuw opgevoerd voor Les Grands Ballets Canadiens de Montreal en The Royal New Zealand Ballet.

Didy verliet Rambert Dance Company in de zomer van 2000 om zich te concentreren op haar choreografische carrière. Ze heeft werken gecreëerd en ge(re)ënceneerd voor Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, Ballet Gulbenkian, Rambert Dance Company, Cullberg Ballet, Northern Ballet Theatre, New Zealand Ballet, de Komische Oper Berlin, Scottish Dance Theatre, Phoenix Dance Theatre, Company Geladen in Australië, Gothenburg Ballet Zweden, Cedarlake, NY en Introdans, Nederland. Tijdens 10/11 zal Didy een nieuw avondwerk maken voor Ballet Bern, zal Carmen opnieuw worden opgevoerd met het Royal New Zealand Ballet, is ze uitgenodigd als gastartiest-choreograaf bij Jacob's Pillow en zal ze een werk maken voor North West Dance Project, zij is momenteel ook parttime aan het Nova College in Haarlem.www.didyveldman.com


Terug