Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium
dans-vooropleiding-danshuis-haarlem


Danskunstenaar


4 jarige opleiding tot danskunstenaar

Meester - Gezel
Sinds 2014 biedt Haya Maëla binnen het Danshuis een interne opleiding tot Danskunstenaar (dansdocent, danser en dansmaker) volgens het Meester-Gezel principe. In dit programma wordt een student (Gezel) intensief door Haya Maëla (Meester) begeleid en volledig meegenomen om het vak van danskunstenaar onder de knie te krijgen. Het programma wordt in nauwe samenspraak met de student samengesteld, waarbij diens specifieke kwaliteiten en talenten leidend zijn. De student volgt 4 of 5 jaar de opleiding, afhankelijk van diens leeftijd en ervaring. De toelating gebeurt na een auditie en het vooraf volgen van een dansvooropleiding is een groot voordeel.

Dansdocent
De student gaat direct lesgeven binnen het Danshuis en wordt daarbij intensief begeleid door Haya Maëla. In de loop van de jaren leert de student lesgeven aan alle leeftijdsgroepen, beginners tot gevorderden. Naast deze praktijkuren, wordt les gegeven in Didaktiek en Methodiek.

Uitvoerend Danser
Een groot deel van de opleiding wordt ingevuld met technieklessen, met een accent op klassiek ballet, modern/hedendaagse dans, modern jazz, improvisatie/compositie en choreografie. De student zal ook een intensieve training volgen in een bepaalde, zelfgekozen stijl, bij een externe dansinstelling of dansdocent/maker. De student danst mee in Dansgroep Haarlem en doet in die groep ervaring op met het uitvoerend danserschap, zowel gedurende het creatieproces als tijdens de opvoeringen. Als afstudeerproject zal de student een solo dansen gemaakt door een professionele choreograaf.

Dansmaker
De student loopt in een vroeg stadium van de opleiding mee met Maëla of een andere senior docent, met als doel om dans te maken voor diverse groepen binnen het Danshuis, alle leeftijdsgroepen en niveaus. Als afstudeerproject zal de student een solo maken voor iemand anders. Ook kan de student gevraagd worden om een concept te bedenken en uit te werken voor een leerlingen-voorstelling van het Danshuis.

Additionele onderdelen
Naast bovengenoemde onderdelen leert de student projecten organiseren en produceren, eenvoudige kostuums en decors ontwerpen en uitvoeren en nog vele zaken die van belang zijn voor een beroep in het Dansvak. In het laatste jaar wordt na een onderzoek een afstudeer paper geschreven.

Alumni
Sinds 2019 zijn de eerste studenten afgestudeerd.

Informatie
Informatie over deze opleiding:
stuur een mail naar: info@danshuishaarlem.nl