Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium


VisieDe twee pijlers van Dans

Dans is een Podiumkunst
Bij Danshuis Haarlem benaderen we Dans als een podiumkunst. Als we dansen gebruiken we onze bewegingen, timing, ruimtegebruik en inleving om iets uit te drukken, een verhaal te vertellen. Om onszelf en tegelijkertijd ons publiek te vermaken, te ontroeren, aan het denken te zetten. Op die wijze communiceren met je buitenwereld geeft een gevoel van betekenis en verbinding.

Dans is een Ambacht Als je danst is je lichaam je instrument. Wil je je ontwikkelen in dans, dan zul je moeten trainen. Een groot deel van je training is erop gericht lichaamsbeheersing te verkrijgen. Daarnaast leer je specifieke vaardigheden ontwikkelen, zoals coördinatie, draaien, springen, ruimtegebruik en presentatie. Je danst materiaal van een ander en je maakt zelf dans.

Beide pijlers maken dat je jezelf beter leert kennen en bieden je een vorm waarmee je je kunt uitdrukken. Het gevoel dat je je lichaam meer en meer gaat beheersen, is een fijn gevoel. Het gevoel dat je vrijer wordt in je lijf en op een podium geeft zelfvertrouwen.

Trainingslessen en dansprojecten

Iedereen bij het Danshuis traint één of meerdere keren per week. Daarnaast maken we zelf dansproducties en worden we regelmatig gevraagd mee te werken aan projecten van anderen. We bieden lessen voor 3 leeftijdsgroepen. De jongste dansers (2-7 jaar) maken kennis met dans door middel van lessen in algemene dansvorming, pré-ballet en klassiek/modern. Magie, fantasie, improvisatie en de eerste vormen van techniek: we zien ze ontwikkelen en genieten!

Alle dansers van 8-18 jaar trainen in basis de 3 academische stijlen: modern/hedendaags, klassiek ballet en modern jazz. De dansers vanaf 10 jaar doen dat minimaal 2x per week. Volwassenen trainen in dezelfde stijlen en we stimuleren hen dat ook meerdere keren per week te doen, zeker als zij graag meewerken aan dansprojecten.

Professionele Danswereld

Niet veel mensen weten dat Dans in Nederland een heel hoog niveau heeft en een rijke, internationale traditie kent. Dat choreografisch werk van een flink aantal beroemde Nederlandse choreografen wereldwijd gedanst wordt. Dat dansstudenten vanuit de hele wereld graag hun opleiding komen volgen aan één van onze dansacademies vanwege het hoge niveau. Als je een jonge amateurvoetballer vraagt wie zijn of haar favoriete voetballer of club is, dan weten de meesten meteen een naam te noemen. Bij dans is dat vaak anders.

Een uitgangspunt van het Danshuis is dat we de afstand tot de professionele danswereld willen verkleinen, omdat die juist onze grote inspiratiebron is. Dat doen we door in te zetten op de technische kwaliteit van de dansers. Door hun kennis van de verschillende stijlen, gezelschappen en topdansers te vergroten. Door repertoire aan te bieden, samen naar films of voorstellingen te kijken, gastdocenten uit te nodigen. Bij het Danshuis leer je je bekwamen in de academische dansstijlen, en ook in het zelf maken van dans, door middel van improvisatie- en compositielessen.

De danswereld in brede zin is een ongelooflijke boeiende, dynamische wereld, waar begrippen als schoonheid, overdracht, vormgeving, eigenheid, kracht en zeggingskracht een grote plaats innemen. Als jij danst is dat niet anders. En wij als docenten en choreografen hebben ons geschoold om je mee te nemen op jouw dansavontuur.

Leeftijd en niveau

En maakt leeftijd dan wat uit? Kan iedereen, jong en oud(er) zich (nog) bekwamen in dans? Wij vinden van wel. Iedereen met een open blik en motivatie kan de bijzondere wereld van Dans ervaren en zich (blijven) ontwikkelen. Die open blik zien we zeker bij de jongste dansers. De motivatie vooral bij de (iets) oudere dansers. En bij allen een heel groot plezier. We bieden lessen op verschillende niveaus voor gemotiveerde beginners tot ambitieuze vergevorderden.

Talentontwikkeling

En heb je een opvallend talent voor Dans en wil je misschien van dans je beroep maken? Dan bieden we jou een speciale Vooropleiding, zodat je een auditie kunt gaan doen voor een dansacademie.