Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium

Jane Lord
Jane Lord docent-klassiek-ballet


Docent Klassiek ballet
voormalig 1e soliste Het Nationale Ballet


Na mijn eerste dansjaren als kind in Californië, heb ik mijn dansopleiding afgerond aan de National Ballet School in Toronto, Canada. Van 1979 tot 2001 danste ik bij Het Nationale Ballet te Amsterdam en vanaf 1990 als eerste soliste. Hoofdrollen in het avondvullende klassieke repertoire, zoals Romeo en Julia, Assepoester en Het Zwanenmeer waren ultieme hoogpunten voor mij, maar ook had ik de gelegenheid om balletten te creëren samen met Hans van Manen, Toer van Schayk en in het bijzonder Rudi van Dantzig. In 2000 heb ik mijn danscarrière beëindigd en sinsdien heb ik ruime ervaring opgebouwd in het geven van klassieke balletlessen bij oa. Danshuis Haarlem, de Nationale Balletacademie, Koninklijk Conservatorium, Scapino Ballet Rotterdam, International Danstheater.

Als ondersteuning van kennis heb ik cursussen gevolgd in de Vaganova Methode met Kalina Bogoeva en bij de American Ballet Theater in NYC. Daar heb ik de ABT Teacher Training Intensive voor niveau Primary tot Level 3 afgerond.

Momenteel ben ik bij de Nationale Ballet Academie in Amsterdam werkzaam als 'Coordinator Outreach & Scouting'. Het aanmoedigen van jong talent om te beginnen aan hun dansopleiding en carriere geeft mij veel voldoening. Bij Danshuis Haarlem zal ik ook dit jaar lessen geven aan VO 2 en volwassenen. Het begrip van puur klassieke techniek, lijnen en uitstraling is waar mijn passie ligt. Met onze grote, nieuwe studio kunnen wij ook ruimer bewegen! Aansluitend aan de vergevorderde les zal ik repertoire en evt. spitzen geven om de dansers een voorproefje te geven van de professionele danswereld.

Terug