Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium

Nicola Balhuizen Hepp
nicola_balhuizen_hepp


Docent inprovisatie, compositie, choreografie


Geboren in Malmö, Zweden groeide ik praktisch op in de dansstudio van mijn vader. Ik begon als klein meisje met klassiek ballet en het duurde niet lang voordat ik wist dat ik door wilde gaan met dans en op de vooropleiding van de Zweedse Balletschool in Malmö was aangenomen. Hier heb ik als kind heel veel ervaring opgebouwd met op toneel staan en mee te dansen in grote balletten, opera's en musicals zoals Coppelia, De Notekraker (waar ik Clara danste), Falstaff en The King and I. Op mijn zestiende werd ik aangenomen op de Zwitserse Balletschool in Zürich alwaar ik toen alleen naar toe verhuisde, achter mijn droom aan om danseres te worden. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met moderne dans. Ik wist gelijk- dit is het! Later koos ik voor Amsterdam en de Opleiding Moderne Theaterdans, want Nederland was waar je moest zijn als je moderne dans wilde gaan doen. 

Ik heb tijdens mijn opleiding uitvoerend danser al workshops en lessen gegeven, in Zweden en in Nederland. Daarnaast heb ik ook heel veel solo's en kleinere stukken gemaakt voor mezelf en mijn medestudenten. Na mijn opleiding danste ik voor Johan Greben, Wies Merkx, Carolien Hermans en Ailed Izurieta. 

Al snel werd ik gevraagd om moderne dansles te komen geven op de Nationale Balletacademie en de Buitenschoolse Vooropleiding (nu 5 o'clock) in Amsterdam. Hier ontdekte ik hoeveel plezier ik in beleefde om kinderen en jonge mensen les te geven in dans. Ik geniet ervan om de leerlingen te laten ontdekken hoe bevrijdend het kan zijn om vanuit je gevoel te bewegen en over je eigen grenzen durfen te gaan. Vanaf dat moment is mijn aandacht heel snel verplaatst van zelf dansen naar lesgeven en projecten opzetten. Ik volgde een master in choreografie en nieuwe media van 2004-2006 in Amsterdam waar ik me op dans en video focussde. Ik heb de afgelopen jaren lesgegeven en/ of choreografiën gemaakt voor Fontys Dansacademie Tilburg, Balletstudio Marieke van der Heijden, New Dance Studios, CREA Amsterdam, School voor Talent Amersfoort, Nationale Balletacademie, Docent Dans Opleiding en Opleiding Jazz/Musical, tegenwoordig Urban Contemporary aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

Met heel veel plezier ben ik dit seizoen begonnen met lesgeven bij Danshuis Haarlem. Op dit moment zijn dat Improvisatie en Compositie lessen voor Pré-VO, VO1 en VO2, samen met Sarai Maëla als stagiaire.Terug