Rooster Dansopleiding Activiteiten Podium

Marion Vijn
Marion_Vijn-dansdocent-klassiek-ballet


Docent klassiek ballet


Mijn naam is Marion Vijn. Mijn danswortels liggen in Haarlem: als klein meisje ben ik begonnen met ballet bij Balletstudio Kennemerland. Mijn opleiding tot klassiek danseres aan het HBO van de Scapino Dansacademie te Amsterdam (nu Nationale Balletacademie) heb ik succesvol afgerond in 1985. Aansluitend heb ik 5 jaar gedanst bij het Scapino Ballet te Amsterdam. Vervolgens werkte ik als danseres bij The Royal Swedish Ballet te Stockholm. Tijdens deze 10 mooie jaren danste ik op nationale en internationale podia solistische rollen in grote balletten als De Notenkraker en Coppélia (Navarro), Sleeping Beauty (Petipa), Het Zwanenmeer (Petipa), Cinderella (Ashton), La Bajadère  (Makarova naar Petipa), The Tempest (Tetley) en Romeo en Julia (MacMillan). Ook danste ik (hoofd-)rollen in choreografieën van o.a. Jirí Kylián, Nils Christe, George Balanchine, Jan Linkens, Thom Stuart, John Neumeier, Hans van Manen en Toer van Schayk.  Ik ontving de Aanmoedigingsprijs van de door Han Ebbelaar en Alexandra Radius opgerichte Stichting Dansersfonds ’79 (1988). Van Vrienden van The Royal Swedish Ballet ontving ik het Mariane Orlando Stipendium (1994). 

Na het behalen van het HBO-diploma Docent Dans aan de Theaterschool te Amsterdam in 1996 ben ik, na mijn actieve danscarrière, repetitor geworden van de kinderen van de Nationale Balletacademie die meedansten in de producties van het Nationale Ballet. In deze periode heb ik mij verder verdiept in het lesgeven van de russische balletstijl, de Vaganovastijl. Ik volgde de VAGANOVA-cursus “From professional dancer to teacher of classical dance”, gegeven door Peter Silkin, en rondde die succesvol af in 1996. Verschillende bijscholingscursussen nam ik bij Kalina Bogoeva. Van 2006 tot 2014 werkte ik voor de Nationale Balletacademie als docent klassieke dans. Vanaf 2015 verzorg ik dansworkshops voor Jump, de fanclub van Het Nationale Ballet, en ben ik werkzaam als freelance docent klassiek ballet.

Hoe heerlijk is het als je op kunt gaan in een passie. En hoe fantastisch is het als er een plek is waar je je passie kunt beleven met mensen om je heen die net zo bevlogen zijn als jij! Ik gun iedereen die ervaring en ik voel, als ik rondloop in Danshuis Haarlem/Dansgroep Haarlem, dat de school een inspirerende, veilige en stimulerende omgeving is voor iedereen die graag wil dansen, of dat nu in een moderne of klassieke les, een kinderles, een vooropleidingsles of een voorstelling is! Op elk niveau worden er vakkundige lessen geven waarin ieder zijn of haar passie voor bewegen kwijt kan. Ik draag heel graag mijn steentje bij aan de verdere ontwikkeling van dit unieke “danslaboratorium” zodat Haya met haar toegewijde en enthousiaste team nog heel veel kinderen, jongeren en volwassenen kan laten genieten van het ervaren van dans!!

Terug